Μπορείτε να δείτε τη νέα μας προσπάθεια σε ένα καινούριο blog κάνοντας κλικ εδώ

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Το πρωταπριλιάτικο ψέμα


Το πρωταπριλιάτικο ψέμα, έχει τις ρίζες του στον 15ο αιώνα. Επικράτησε ως τις μέρες μας και έχει γίνει πλέον έθιμο. Το πρωταπριλιάτικο ψέμα ξεκίνησε αρχικά από την Γαλλία, στην οποία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η πρώτη του Απρίλη είχε καθιερωθεί ως πρωτοχρονιά. Έτσι, ενώ όλη η άλλη Ευρώπη την πρωτοχρονιά τη γιόρταζε την 1 Ιανουαρίου, οι Γάλλοι, ήταν οι μοναδικοί που ξεχώριζαν, και τη γιόρταζαν την 1 Απρίλη. Όταν το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος θ' αποφάσιζε να το αλλάξει, καθιερώνοντας ως πρώτη του έτους την 1 Ιανουαρίου, συνάντησε έντονες αντιδράσεις από ορισμένους ένθερμους οπαδούς του εθίμου, οι οποίοι επέμεναν σε πείσμα όλων των άλλων να γιορτάζουν σαν πρωτοχρονιά την Πρωταπριλιά. Οι άλλοι που δέχτηκαν την αλλαγή πείραζαν τους «παραδοσιακούς» με κάλπικα πρωτοχρονιάτικα δώρα και πιπεράτα ψέματα.
Έτσι κάθε πρωταπριλιά έχουμε το έθιμο να λέμε ψέματα......

8 σχόλια:

  1. Mία Απριλίου λέμε ψέματα. Μπράβο χριστίνα για την ανάρτηση σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1 Απριλίου λέμε ψέματα .Και μου άρεσε πάρα πολύ η ανάρτηση σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο Χριστίνα για την ανάρτηση σου και όντως αύριο λέμε πάρα παλλά ψέματα στον άλλον και στο τέλος του λέμε πρωταπριλιά!Και δεν ήξερα ότι αυτό το έθιμο είχε ξεκινήσει από την Γαλλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να δούμε ποιος θα πει το εξυπνότερο ψέμα αύριο.Πάντα με καλή πρόθεση, να γελάσουμε μόνο κι όχι να στεναχωρήσουμε κάποιον.

    Πάντως και στην ελληνική παράδοση καλά κρατεί το έθιμο.Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο "ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή" .Το ίδιο λέει και ο Γεώργιος Μέγας, ότι η συνήθεια αυτή, να λέμε ψέματα, αποτελεί έναν συνήθη μηχανισμό στην προσπάθεια εξασφάλισης της επιτυχίας μιας μαγικής ενέργειας ή ενός δύσκολου έργου, βάσει της αντίληψης ότι η ψευδολογία ξεγελά και εμποδίζει τις βλαπτικές δυνάμεις.
    Σε κάποιες περιοχές της πατρίδας μας, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά.
    Στην Κομοτηνή, λέγανε πως την πρωταπριλιά το είχαν σε καλό να γελούν, «για να γίνουν τα κουκούλια τους»,όταν, βέβαια, είχαν σηροτροφία (εκτροφή μεταξοσκωλήκων).
    Εμείς ξέρουμε ότι θα φέρουμε την τύχη με το μέρος μας μόνο με δουλειά, αλλά ένα ψεματάκι θα το πούμε.
    Καλό μήνα και...προσέξτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετικό το blog σας ένα μεγάλο μπράβο. Καλό μηνα σε όλους σας με φως και αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστούμε myorama για τα καλά σας λόγια. Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προταπιλιάάάάάάάάάά... Έτσι ονόμαζαν αυτό το έθιμο που γιορτάστηκε στην Γαλλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή