Μπορείτε να δείτε τη νέα μας προσπάθεια σε ένα καινούριο blog κάνοντας κλικ εδώ

Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

Η ΛΑΓΑΝΑ

Η λαγάνα, είναι ένα επίπεδο ψωμί,ελλειψοειδούς μορφής που παρασκευάζεται χωρίς προζύμι, αν και οι φούρνοι σήμερα χρησιμοποιούν μαγιά στην προετοιμασία του.

Η Σταυρούλα,μαθήτρια της Β΄τάξης, επισκέφτηκε το φούρνο της γειτονιάς της και ρώτησε πώς γίνεται μια λαγάνα.Δείτε παρακάτω τη συνέντευξη και φτιάξτε τη δική σας λαγάνα. Εμείς ,αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε κάποια τεχνικά προβλήματα, θα προσπαθήσουμε να τη φτιάξουμε στο ολοήμερο.


Ερώτηση:   Πότε  κάνουμε  λαγάνες;
Απάντηση Λαγάνες φτιάχνουμε την Καθαρά  Δευτέρα.
Ερώτηση:  Πώς  φτιάχνεται η  λαγάνα;
Απάντηση:  Χρειαζόμαστε  αλάτι, αλεύρι, προζύμι, νερό και  σουσάμι.  Aνακατεύουμε τα υλικά και τα ζυμώνουμε. Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει και είναι έτοιμη για ψήσιμο.
Ερώτηση: Πόση  ώρα  θέλει  ψήσιμο;
Απάντηση Θέλει 40λ. ψήσιμο.
Ερώτηση: Πώς  δίνετε το  σχήμα της  λαγάνας;
Απάντηση:   Έχουμε ένα  ειδικό  πλάστη  που την  πατάμε,  την  ανοίγουμε, κάνουμε τρύπες ,την βρέχουμε και ρίχνουμε σουσάμι.
 Τα υλικά για μία λαγάνα είναι:
μισό κιλό αλεύρι
1,5 κούπα νερό
1κ.γ. μαγιά
1κ.γ.αλάτι
σουσάμι
Καλή επιτυχία!

4 σχόλια:

  1. Ωραία είναι αυτή η λαγάνα που τρώμε την καθαρά Δευτέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα τη φτιάξω τη λαγάνα σου Σταυρούλα για την Καθαρή Δευτέρα!Κάθε χρονιά φτιάχνω αλλά φέτος θα ακολουθήσω τη συνταγή σoυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι! Είναι ωραία αυτή η λαγάνα που φτιαχνουμε την Καθαρά Δευτέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μου αρεσε πολυ που πηγα στο φουρνο της γειτονιας μου για να παρω τα υλικα για μια λαγανα.Και ευχαριστω την κυρια Βουλα που ειπε να φτιαξει την λαγανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή