Μπορείτε να δείτε τη νέα μας προσπάθεια σε ένα καινούριο blog κάνοντας κλικ εδώ

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

24η Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης


Κάθε χρόνο η φυματίωση σκοτώνει περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους. Πρόκειται για μία από τις συχνότερες λοιμώδεις νόσους στον κόσμο. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με σταγονίδια, τα οποία εκπέμπουν οι ασθενείς, όταν βήχουν, φτερνίζονται ή ομιλούν. Παρά τα μέσα που διαθέτει σήμερα η ιατρική επιστήμη, η φυματίωση μετά το 1985 παρουσιάζεται απειλητική, είναι παγκόσμια πανδημία που πυροδοτείται και από την έξαρση του AIDS (η φυματίωση είναι η συχνότερη αιτία θανάτου των ατόμων που πάσχουν από AIDS), τη φτώχεια, την έλλειψη των υπηρεσιών υγείας και την εμφάνιση ανθεκτικών στα φάρμακα στελεχών του βακίλου που προκαλεί τη νόσο (ο αριθμός των ασθενών με πολυ-ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση -MDR-TB- αυξάνεται συνεχώς).

Eιδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η φυματίωση είναι νόσος που παγιδεύει τους ανθρώπους σε φαύλο κύκλο φτώχειας και αρρώστιας. Στις ανεπτυγμένες κοινωνίες, η νόσος παρουσιάζει αύξηση των δεικτών της και πρέπει πλέον να υπάρξει ενεργοποίηση στους τομείς της ενημέρωσης, της πρόληψης και της αντιμετώπισης.
Η 24η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης». 

1 σχόλιο:

  1. Δεν ήξερα ότι έχει αυξητική τάση στις μέρες μας η φυματίωση και θεωρούσα τα εμβολιασμένα παιδιά προστατευμένα. Αλλά δεν είναι έτσι.Ένα εμβολιασμένο παιδί μπορεί να νοσήσει από φυματίωση .
    Κάπου διάβασα ότι η μόλυνση των παιδιών γίνεται πάντοτε από έναν ενήλικο με φυματίωση, ο οποίος αποβάλλει πολλά μικρόβια με το βήχα, το τραγούδι, το φτάρνισμα ή την ομιλία. Τα κλειστά δωμάτια, χωρίς ήλιο και αερισμό, είναι ο ιδανικός χώρος για τη μόλυνση του παιδιού.
    Ας ελπίσουμε ότι το νέο εμβόλιο, που ήδη δοκιμάζεται, να δώσει λύση στο πρόβλημα, προλαμβάνοντας τόσο μια αρχική μόλυνση, όσο και μια εκ των υστέρων ενεργοποίηση του βακτηρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή