Μπορείτε να δείτε τη νέα μας προσπάθεια σε ένα καινούριο blog κάνοντας κλικ εδώ

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΜΠΑΜΠΑ ΜΑΡΤΑ

Μαρτενίτσι, μας είπε η Μαίρη, λέγεται στην πατρίδα της, τη Βουλγαρία, το  δικό μας μαρτίτσι ,το δίχρωμο σκοινάκι που βάζουμε στο χέρι μας την παραμονή της 1ης Μαρτίου.
Η Μαίρη και η Μπιλιάννα ζουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα και δε θυμούνται πολλά από το έθιμο. Μας υποσχέθηκαν όμως ότι θα μας φτιάξουν τα μικρά κουκλάκια που έφτιαχναν στην Βουλγαρία κάθε χρόνο τη Μπάμπα Μάρτα όπως λένε αυτή τη γιορτή.
Διαβάστε παρακάτω περισσότερες πληροφορίες για το έθιμο στη γειτονική χώρα, όπως τις βρήκαμε στην ιστοσελίδα
http://www.infokids.gr
''Αν βρεθείτε στη Βουλγαρία 1η του Μάρτη, θα δείτε όλο τον κόσμο να περπατάει έχοντας είτε στον καρπό τους είτε στο πέτο τους κόκκινες και άσπρες κλωστούλες δεμένες μαζί (μαρτενίτσι / μαρτενίτσες).
Η παράδοση αυτή χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σύμφωνα με μια παράδοση, με την αρχή της άνοιξης ξεκίναγαν και οι πολεμικές συρράξεις… Οι άντρες, λοιπόν, όταν έφευγαν από το σπίτι έδιναν στις γυναίκες τους τις μαρτενίτσες, από τις οποίες το κόκκινο χρώμα συμβόλιζε το αίμα των πολεμιστών που δεν έπρεπε να χυθεί, ενώ το άσπρο συμβόλιζε το πρόσωπο των γυναικών που περίμεναν με αγωνία τον άντρα τους να γυρίσει ζωντανός πίσω…
Πολλές φορές οι μαρτενίτσες μοιάζουν σαν μάλλινα κουκλάκια… Τα κουκλάκια αυτά είναι ο Πίζο και η Πέντα.
Η παράδοση θέλει τον Μάρτη να είναι μια δύστροπη γιαγιά, η οποία αλλάζει τη διάθεσή της συνέχεια. Αλλά έτσι δεν είναι ο Μάρτης; Άνοιξη και χειμώνας μαζί… Κρύο (άσπρο) και ζέστη (κόκκινο).
Πολλές φορές οι μαρτενίτσες συνδυάζονται με σκόρδα, τρίχες ανθρώπων ή ζώων, δαχτυλίδια και άλλα αντικείμενα, γίνονται, λοιπόν, κάτι σαν φυλακτά ενάντια στο κακό.
Τις φορούν πάνω τους μέχρι τις 21η Μαρτίου ή μέχρι να δουν πελαργό… Τότε τις δένουν σε ένα δέντρο το οποίο μπορεί να ανθίσει. Αν βρεθείτε στη Βουλγαρία, θα δείτε πάρα πολλά δέντρα γεμάτα με αυτές τις κλωστούλες.''

4 σχόλια:

  1. Μαίρη και Μπιλιάνα πολύ ωραίο έθιμο. Χάρηκα πολύ και τον συμβολισμό του. Είναι, πολλές φορές, κοινά τα έθιμα διαφορετικών λαών. Τόσο διαφορετικοί, τόσο ίδιοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΑΙΡΗ ΚΑΙ ΜΠΗΛΙΑΝΑ ΩΡΑΙΟ ΕΘΙΜΟ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΩΡΑΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίο είναι αυτό το εθιμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαίρη και Μπιλιάνα είναι πολύ ωραίο το έθιμο αυτό μου αρέσει πολύ είναι πολύ πιο διαφορετικό απο το Ελληνικό έθιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή