Μπορείτε να δείτε τη νέα μας προσπάθεια σε ένα καινούριο blog κάνοντας κλικ εδώ

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Το μοναστήρι της Αγίας Θεοδώρας


Αυτό το μοναστήρι βρίσκεται κοντά στο χωριό Βάστα της Μεγαλούπολης .Είναι πιθανόν κτίσμα του 12ου αιώνα.Η παράδοση αναφέρει πως το θαύμα της φύσης έχει σχέση με το μαρτύριο της Αγίας.
Ποιο όμως είναι το θαύμα της φύσης; Ένα μικρό εκκλησάκι που το αγκαλιάζουν δεκαεπτά δέντρα.Τα κλαδιά τους ξεφυτρώνουν από τη σκεπή, ενώ οι ρίζες τους, που δεν φαίνονται ,περνούν μέσα από τους τοίχους του για να καταλήξουν στο έδαφος .
Είναι βέβαιο πως,αν παρέμβει ανθρώπινος παράγοντας για να κόψει τα δέντρα ή να βελτιώσει κάτι στο εκκλησάκι, το κτίσμα θα καταστραφεί.
Το άφθονο νερό που τρέχει στο ποταμάκι από την εκκλησία ποτίζει τα δέντρα και τα δύο μαζί ποτάμι και δέντρα είναι ευχή της Αγίας Θεοδώρας, που όπως λέγεται παρακάλεσε στην προσευχή της λίγο πριν μαρτυρήσει ''τα μαλλιά μου να γίνουν δέντρα και το αίμα μου ποτάμι για να ποτίζει τα δέντρα''.

4 σχόλια:

  1. Δεν το έχω επισκεφτεί το μοναστήρι ,Θεοδώρα.Είναι πράγματι εντυπωσιακό, τουλάχιστον όσο φαίνεται στη φωτογραφία. Εσύ που το γνωρίζεις αυτό το μοναστήρι; Έχεις πάει ή έχεις μάθει για την ύπαρξή του,επειδή είναι αφιερωμένο στην Αγία που φέρεις το όνομά της ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο Θεοδώρα για την ανάρτηση σου και αυτό που έγραψες είναι όντως ενδιαφέρων πως αυτά τα δέντρα φύτρωσαν πάνω στο εκκλησάκι και να συνεχίσεις έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και θα συνεχίσω έτσι και ακόμα καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο θεοδωρα η ανάρτηση που έγραψες ήταν πολύ ενδιαφέρων και μάθαμε κάτι γι'αυτό το μοναστηράκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή