Μπορείτε να δείτε τη νέα μας προσπάθεια σε ένα καινούριο blog κάνοντας κλικ εδώ

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Η Άνοιξη


Η άνοιξη είναι ένα πανηγύρι για όλη τη φύση και έρχονται να τη λαμπρύνουν πιο πολύ οι γιορτές οι μεγάλες του Ελληνισμού και της Χριστιανοσύνης. Ο Ευαγγελισμός , η εθνική μας γιορτή με τον πανηγυρισμό της Αναστάσεως του γένους μας ύστερα από τετρακόσια τόσων χρόνων βαριά σκλαβιά.Και άλλες ακόμη γιορτές της Φύσης ,όπως η γιορτή της Πρωτομαγιάς.

Μια τέτοια εποχή όπως είναι η άνοιξη ,υπάρχει ακόμη στα χωριά ένα παλιό και ωραίο έθιμο να την υποδέχονται τα παιδιά από την παραμονή της ακόμη με κουδούνια και τραγούδια.Παλιό έθιμο γιατί οι αρχαίοι τις τελευταίες τρεις μέρες του Φεβρουαρίου γιόρταζαν τα ανθεστήρια ,γιορτή του Διονύσου.Επίσης τον μήνα Ανθεστηρίωνα (από τα μέσα του Φεβρουαρίου ως τα μέσα του Μαρτίου κρατούσε ο μήνας εκείνος)γιόρταζαν τα μικρά Ελευσίνια Μυστήρια,γιορτή της Δήμητρας ,θεάς της γεωργίας ,και της κόρης της Περσεφόνης .
Τόσο όμορφη εποχή η άνοιξη !
Μα το προνόμιο να χαίρονται τη Φύση και τις ομορφιές της άνοιξης έχουν μόνο οι κάτοικοι των χωριών και της υπαίθρου ,που ζουν μέσα στη Φύση .Στις πόλεις με τους θορύβους ,τους στενούς και ασφαλτοστρωμένους δρόμους,με τις πολυκατοικίες και τα μέγαρα και με λίγο πράσινο στα πάρκα ,δεν καταλαβαίνει κανείς τις ομορφιές της άνοιξης και ούτε μπορεί να τις χαρεί.
Κι όμως είναι τόσο όμορφη η άνοιξη! Πώς ύστερα να μην την ευλογεί κανείς και να μην την προσμένει με λαχτάρα; Γι' αυτό χιλιάδες τραγούδια έχουν γράψει για την ομορφιά και τις χαρές της δικοί μας και ξένοι ποιητές και πολλούς ζωγραφικούς πίνακες της αφιέρωσαν εκατοντάδες ζωγράφοι. Γιατί αληθινά η άνοιξη είναι του χρόνου η ωραιότερη και πιο γλυκιά εποχή.

3 σχόλια:

  1. "...Καρτεράει η καρδιά την άνοιξη κι εκείνη όλο κάνει ένα βήμα μπροστά κι ένα πίσω... Μοιάζει ντροπαλή, μοιάζει αναποφάσιστη. Δε λυπάται ούτε τη χαζούλα αμυγδαλιά που όπως κάθε χρόνο βλέπει λίγο ήλιο ανάμεσα στα σύννεφα και λουλουδιάζει, για να απογοητευτεί τόσο γρήγορα...
    Πάντα μου άρεσε η άνοιξη. Σαν να ξεπλένει τα λάθη των ανθρώπων, σαν να τους χαρίζει ακόμα μια ευκαιρία. Λάμπει ο ουρανός, η γη, λάμπουν όλα με τον ερχομό της. Χορεύει η καρδιά σε ένα τρελό χορό ανάμεσα στα μπουμπούκια, το δροσερό αεράκι, τον λαμπερό ήλιο...
    Τον βαρέθηκα τον χειμώνα. Ιδιαίτερα φέτος τον βαρέθηκα τον χειμώνα. Τόσο μελαγχολικός, τόσο καταπιεστικός, τόσο πληγωμένος χειμώνας...
    Ένα βήμα πριν από την άνοιξη.
    Γιατί η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία!"

    Μ΄αυτά τα λόγια υποδέχεται την άνοιξη η γνωστή συγγραφέας Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη στην προσωπική τηςιστοσελίδα. Κι έχει τόσο δίκιο. Όλοι έχουμε ανάγκη αυτό το "πανηγύρι" όπως μας το περιέγραψες κι εσύ Θεοδώρα να μας παρασύρει,να μας ανανεώσει να μας φτιάξει τη διάθεση.
    Καλώς ήρθες άνοιξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναστασία και Δήμητρα20 Μαρτίου 2011 στις 4:55 π.μ.

    Η άνοιξη είναι η καλύτερή μου εποχή γιατί τότε ανθήζουν όλα τα λουλούδια και γιατί έχω τα γενέθλιά μου.
    Γειά σου άνοιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όντως η άνοιξη είναι μια πολύ ωραία εποχή και ζεστή.Τότε ανθίζουν και τα λουλούδια αλλά τελιόνει και το κρύο και έρχεται σιγά,σιγά το Καλοκαίρι.
    Καλώς μας ήρθες άνοιξη!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή