Μπορείτε να δείτε τη νέα μας προσπάθεια σε ένα καινούριο blog κάνοντας κλικ εδώ

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

18 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».
Φέτος ειδικά ο εορτασμός έχει ως γενικό θέμα τα «Μουσεία και τη Μνήμη», με επιμέρους αναφορές στις συλλογές και τα τεκμήρια, την ιστορία των μουσείων, τις ξεχασμένες μνήμες, τη σχέση μνήμης, κοινωνίας και ταυτότητας
Στις 18 Μαΐου κάθε χρόνο η είσοδος σε όλα τα μουσεία της χώρας είναι ελεύθερη.
Στο πλαίσιο της γιορτής αυτής έχουν προγραμματιστεί εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ημερίδες, διαλέξεις, οργανωμένες ξεναγήσεις, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις που θα γίνουν σε μουσεία και ιδρύματα. Είναι μια ευκαιρία να ξεναγηθείτε δωρεάν και να παρακολουθήσετε εκδηλώσεις και εργαστήρια για παιδιά και για ενήλικες.

Για παράδειγμα την Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011, διοργανώνεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων εκπαιδευτική εκδήλωση με τίτλο: «Ροδόπη ετών 16».

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην αίθουσα της Ρωμαϊκής Ηπείρου και αποσκοπεί στην αναζήτηση της ατομικής μνήμης μέσω της αφήγησης μικρών ιστοριών, με αφορμή την παρουσίαση επιλεγμένων αντικειμένων, (επιτάφιες στήλες και κτερίσματα). Η συγκεκριμένη εκδήλωση απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαιδευτικής κοινότητας (τάξεις Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού) και θα συνοδεύεται από περιεκτικό, πληροφοριακό υλικό.

Την ίδια ημέρα, στις 11.00 το πρωί, το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών (Α.Ι.Η.Σ) διοργανώνει θεματική ξενάγηση για το ευρύ κοινό με τίτλο: «Μνημεία και Εθνική αφήγηση: παραδείγματα από την αρχαιολογική μαρτυρία στην Ήπειρο» από, αρχαιολόγους του Α.Ι.Η.Σ.

Την ημέρα αυτή, η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Ώρες προσέλευσης: 09.00 -13.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου