Μπορείτε να δείτε τη νέα μας προσπάθεια σε ένα καινούριο blog κάνοντας κλικ εδώ

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ένα μουσείο στην υπηρεσία της φύσης!




Οταν η τέχνη βάζει στόχο να βοηθήσει τη φύση, το αποτέλεσμα είναι φαντασμαγορικό, όπως ακριβώς συμβαίνει στο Κανκούν του Μεξικό, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο μουσείο του κόσμου.

Τετρακόσια αγάλματα που φιλοτέχνησε ο Βρετανός γλύπτης Τζέισον ντεΚερ Τέιλορ έχουν καταποντιστεί στην καρδιά του εθνικού θαλάσσιου πάρκου του Κανκούν όχι απλώς για να κοσμήσουν τον βυθό, αλλά για να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία νέων κοραλλιογενών υφάλων.

Οι τεχνητοί ύφαλοι-γλυπτά που παρουσιαστήκαν, όχι τυχαία, δύο μέρες πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, τον Νοέμβριο στο Κανκούν, αναπαριστούν ανθρώπους σε πραγματικό μέγεθος. 
[...]
Το έργο δεν αποτελεί μόνο μια πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά προσπαθεί να αντισταθμίσει την απώλεια των φυσικών υφάλων στην περιοχή.
[...]
Με την τοποθέτηση των γλυπτών, οι επιστήμονες ευελπιστούν πως οι φυσικοί ύφαλοι της περιοχής θα καταφέρουν να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση. «Η παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση μπορεί να τη βοηθήσει και να της δώσει ώθηση, όχι μόνο να την καταστρέψει. Καθώς οι επιστήμονες προβλέπουν πως μέχρι το 2050 το 80% των κοραλλιογενών υφάλων θα έχει καταστραφεί, θέλω μέσω του έργου μου να δείξω πως ο άνθρωπος μπορεί να συμβιώσει με τα οικοσυστήματα γύρω του», τονίζει ο γλύπτης.


Αναδημοσίευση από http://www.real.gr

1 σχόλιο: