Μπορείτε να δείτε τη νέα μας προσπάθεια σε ένα καινούριο blog κάνοντας κλικ εδώ

Τρίτη, 5 Απριλίου 2011

Η Ήπειρος τραγουδάει την ξενιτιά

Θυμήθηκε την πατρίδα της σήμερα η Μαίρη. Οικονομική μετανάστρια από τη Βουλγαρία ζει, με την οικογένειά της, πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Η πατρίδα όμως δεν ξεχνιέται.
Κατανοούμε τη νοσταλγία της.Η Ήπειρος παρουσίαζε ανέκαθεν τους υψηλότερους δείκτες εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης.Οι Ηπειρώτες ξέρουν καλά από ξενιτιά.Την έζησαν και τη ζουν.Πολλές φορές προσπάθησαν να τη μαλακώσουν τραγουδώντας την με "βαρύ" ρυθμό,σχεδόν σα μοιρολόι, καθώς για τους ηπειρώτες “ο ζωντανός ο χωρισμός” θεωρείται το ίδιο επώδυνος με το Θάνατο.
“…Ταξίδευε τότε ο κόσμος, χανότανε για πολλά χρόνια κι είναι ο σπουδαιότερος λόγος που να μη μπορεί κανείς να ξεχάσει τις γυναίκες που περίμεναν και τό'ριχναν στο μοιρολόι. Έχω μέσα μου κρατήσει πολύ δυνατά αυτή την εικόνα. Με πηγαίνει στον τόπο μου, θυμάμαι, όλα είναι επάνω μου εκείνη τη στιγμή οπότε τ' ακούσω να το λένε καλά η οπότε το παίζω κλαίγοντας από χαρά. Εκείνη τη στιγμή όλη η Ήπειρος είναι πάνω μου: η μάνα μου, τ' αδέλφια μου, φίλοι και άλλοι πολλοί γιατί απ' όλα έχω περάσει!...”λέει ο Τάσος Χαλκιάς.Μπορείτε να επισκεφτείτε το κανάλι μας στο youtube και να ακούσετε κι άλλα τραγούδια της ξενιτιάς

4 σχόλια:

 1. Πολύ όμορφη ανάρτηση...Η ξενιτιά,ακόμη και μέσα στην ίδια σου τη χώρα ...πάλι δύσκολη είναι:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έτσι είναι, Anastassia. Είναι δύσκολες και οι μέρες που ζούμε και ποιος ξέρει τι θα φέρουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. να και δυο αγαπημένα
  http://www.youtube.com/watch?v=fdOXbMroFU0&feature=related
  http://www.youtube.com/watch?v=9NgFOdWmd8c&feature=related

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν επισκέφτηκες το κανάλι μας,Κυρία. Τα΄χουμε και τα δύο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή