Μπορείτε να δείτε τη νέα μας προσπάθεια σε ένα καινούριο blog κάνοντας κλικ εδώ

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Άντε και φύγαμε...

Άντε και φύγαμε, πάμε παιδιά...
Κάπου εδώ το ταξίδι τελειώνει. Πονάει όταν τελειώνει κάτι, ειδικά όταν μας έδωσε τόσες χαρές.Πονάει πολύ. Όταν όμως κλείνει ένας κύκλος είναι σίγουρο ότι θα ανοίξει ένας άλλος.
Ευχαριστούμε πολύ όλα τα διαδικτυακά φιλαράκια για την όμορφη επικοινωνία μας και ευχαριστούμε πολύ όλους όσους μας τίμησαν με την επίσκεψή τους στο blog μας.
Καλό καλοκαίρι σε όλους !!!

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Αντίο σχολειό μου

Τελευταία χρονιά στο δημοτικό και οι αναμνήσεις μου είναι πολλές (καλές+κακές)αλλά πάντα θα θυμάμαι τις καλές και ξεκινάω το καινούριο μου ταξίδι προς το γυμνάσιο
Αντίο αγαπημένο μου σχολειό και αγαπημένοι δάσκαλοι
Εύχομαι σε όλους σας καλό καλοκαίρι:):):);)<3<3<3<3

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Έκθεση βιβλίου

Τα σχολεία κλείνουν.Ελεύθερος χρόνος λοιπόν για διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων. Επισκεφτείτε την έκθεση βιβλίου που λειτουργεί αυτές τις μέρες στην κεντρική πλατεία της πόλης μας και αγοράστε βιβλία για το καλοκαίρι.Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που κουρασμένοι από το παιχνίδι θα θελήσετε να καθίσετε κάπου και να χαλαρώσετε. Εκείνη την ώρα δεν υπάρχει καλύτερη συντροφιά από ένα βιβλίο.
Η έκθεση βιβλίου θα λειτουργεί καθημερινά μέχρι τις 23 Ιουνίου από τις 19.00 έως τις 23.00.

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Επίσκεψη στην Αρχαία Δωδώνη

Τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης επισκεφτήκαμε χτες.Εκεί μας ξενάγησε ο υπεύθυνος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Α/θμιας κ. Θωμάς Λώλης.
Η αρχαία Δωδώνη υπήρξε λατρευτικό κέντρο του Δία και της Διώνης. Υπήρξε, επίσης, γνωστό μαντείο της αρχαιότητας.Το μαντείο στην αρχή ήταν υπαίθριο, με μια βελανιδιά (ιερή φηγός), που γύρω είχε έναν περίβολο από χάλκινους λέβητες πάνω σε τρίποδες, οι οποίοι με τους ήχους που έκαναν όταν χτυπούσαν μεταξύ τους αλλά και σε συνδυασμό με το θρόισμα των φύλλων του δέντρου και άλλους ήχους (περιστέρια, πηγή κτλ.) έδιναν τους χρησμούς, τούς οποίους ερμήνευαν οι ιερείς.
Στα χρόνια του Πύρρου (312-272 π.Χ.) χτίζονται στοές γύρω – γύρω, εκτός από την πλευρά της φηγού. Στο ναό και στις στοές φυλάγονταν τα αφιερώματα των πιστών. Εκείνη την εποχή χτίζονται και πολλά άλλα κτίρια: βουλευτήριο, πρυτανείο, θέατρο κτλ.
Το Αρχαίο θέατρο Δωδώνης χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. και ακολουθεί το σχέδιο που έχουν όλα τα ελληνικά θέατρα. Χωρούσε 18.000 θεατές και ήταν το μεγαλύτερο της εποχής του. Κατά την τέλεση των Ναΐων προς τιμήν του Νάιου Δία, εκτός από τους αγώνες στο στάδιο γίνονταν και θεατρικοί αγώνες.

πηγή: Βικιπαίδεια

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών

Η Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011 είναι αφιερωμένη στον εορτασμό των ωκεανών της Γης, αυτής της θαυμαστής πηγής ζωής που απειλείται από τις πράξεις όλων μας.
Η συμβολή των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην άνοδο της θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα τη μεταβολή των συνθηκών στις θάλασσες και επηρεάζει τελικά την ίδια μας τη ζωή, όπως δείχνει η κλιματική αλλαγή.
Η Greenpeace ζητά από τις κυβερνήσεις των κρατών να προχωρήσουν αμέσως στην προστασία των ωκεανών του πλανήτη μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων. Ο καθορισμός των θαλάσσιων καταφυγίων είναι ένα απαραίτητο βήμα για πλούσιες και υγιείς θάλασσες. 

Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Ώρα καλή στην πρύμνη του κι αέρα στα ...φωτοβολταϊκά πανιά του

Με την πυξίδα του να δείχνει τον Ηλιο και όχι τον µαγνητικό Βορρά, το µεγαλύτερο ηλιακό σκάφος στον κόσµο προσπαθεί να κάνει ρεκόρ, ταξιδεύοντας 27.000 µίλια περιµετρικά της Γης, εκµεταλλευόµενο τον ούριο ηλιακό άνεµο στα φωτοβολταϊκά πανιά του.


Για τον Ιµο Στρόχερ, ιδιοκτήτη του σκάφους, το ταξίδι στους ωκεανούς της Γης αποτελεί έµπρακτη απόδειξη για το ότι αξίζει να γίνουν επενδύσεις στις τεχνολογίες εκµετάλλευσης καθαρής ενέργειας. «Κάποια στιγµή στο άµεσο µέλλον θα υπάρχουν πλοία που θα µπορούν να ταξιδεύουν στους ωκεανούς αθόρυβα και χωρίς να µολύνουν από τη χρήση συµβατικών καυσίµων».
http://www.tanea.gr/
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η σημερινή και η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας φαίνεται να είναι η λύση για ένα καθαρό περιβάλλον.

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

"Αναζητώντας την Ιερή Φηγό"

Την Κυριακή, 5 Ιουνίου 2011, στο αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων «Διώνη», η παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού «Αναζητώντας την Ιερή Φηγό - Περιήγηση στα ίχνη της Αρχαίας Δωδώνης». Η παρουσίαση θα γίνει από τον κύριο Θωμά Λώλη, υπεύθυνο του Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ο οποίος επιμελήθηκε το σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος.
Είναι ένας οδηγός για παιδιά με κείμενα και εικόνες που αφορούν στην ιστορία, τα μνημεία και τα ευρήματα της αρχαίας Δωδώνης.
Η Δωδώνη συνδέεται με τη βελανιδιά, το κατεξοχήν δέντρο των Ηπειρωτικών δρυμών, η οποία αποτέλεσε τη βάση της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο και λατρεύτηκε αρχικά ως θεότητα μαζί με τη θεά Γη. Γύρω από τη βελανιδιά της Δωδώνης (ιερή φηγός) αναπτύχθηκε σταδιακά το ιερό της Δωδώνης, η οποία αναδείχτηκε σε θρησκευτικό, πολιτικό-διοικητικό, πολιτιστικό κέντρο με πανελλήνια εμβέλεια.
Μέσα από το πρόγραμμα αυτό αναμένεται συνειρμικά οι μαθητές να αντιληφθούν ότι το δέντρο και κατ’ επέκταση το περιβάλλον είναι ένας ζωντανός οργανισμός και η χρήση του δεν πραγματώνεται ανεξάρτητα από κοινωνικές και οικολογικές παρεμβάσεις. Η επαφή τους με την αρχαία Δωδώνη και το δέντρο-σύμβολο (βελανιδιά) έχει στόχο τη διακήρυξη του οικολογικού μηνύματος της διαρκούς ένωσης του ανθρώπου με τη φύση και του χρέους της προστασίας της μέσα και από την προστασία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.
πηγή:Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας Ν. Ιωαννίνων

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Οι μαθητές μας φύτεψαν λουλούδια στην ΕΛΕΠΑΠ


Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, την Κυριακή 5 Ιουνίου, οι μαθητές της Γ'και της Δ' τάξης του σχολείου μας μαζί με τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ φύτεψαν σήμερα λουλούδια. Χάρηκαν πολύ που βοήθησαν τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ να ομορφήνουν τον προαύλιο χώρο τους.
Μπράβο παιδιά!!!

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Η Οδύσσεια από τους μαθητές του Μονοδεντρίου


Οι μαθητές του Ριζάριου Δημοτικού Σχολείου Μονοδεντρίου μας έστειλαν την παρακάτω ανακοίνωση- πρόσκληση:
Το Ριζάρειο Δημοτικό Σχολείο Μονοδενδρίου ανεβάζει για δέκατη χρονιά θεατρική παράσταση που φέτος είναι αφιερωμένη στην «Οδύσσεια», στην «Οδύσσεια» που βιώνουμε όλοι μας καθημερινά είτε με τα νέα μέτρα είτε με τα παλιότερα που τα ζήσαμε και τα ζούμε…
Οι μαθητές του Σχολείου μας καταπιάνονται με τις περιπέτειες του Οδυσσέα που τις γνώρισαν κι από την ελληνική μυθολογία μεταφέροντας τες περίφημα στο θεατρικό σανίδι που τόσο πολύ το έχουν ζήσει, αγωνιώντας κι αυτοί ,άραγε πότε θα φτάσουν στην Ιθάκη τους. Aλήθεια θα συμβεί κάποτε;….
Η «Οδύσσεια» είναι διασκευασμένη απ’ το Νίκο Σφαιρόπουλο ειδικά για παιδιά που δε λείπει το χιούμορ, η συγκίνηση, η περιπέτεια και η θεατρική ευχαρίστηση που απογειώνει την παράσταση.
Η σκηνοθεσία-διδασκαλία-κίνηση είναι του ηθοποιού Νίκου Σφαιρόπουλου, η μουσική των τραγουδιών του Αλέξη Ιωάννου, η τεχνική επιμέλεια του ήχου του Δημήτρη Ντάρα, τα κοστούμια επιμελήθηκε η Σοφία Θεοδωράκη , ενώ τα σκηνικά κατασκεύασε ο Γιάννης Γιώτης.
Τη Δευτέρα 9η Μαΐου 2011 στις 20:30 έγινε η επίσημη πρεμιέρα του έργου στο Αμφιθέατρο της Ριζαρείου Σχολής στο Χαλάνδρι Αττικής, αποσπώντας τα κολακευτικά σχόλια των παρευρισκόμενων θεατών που απόλαυσαν την παράσταση.
Παραστάσεις θα δοθούν επίσης:
Στο Καμπέρειο Θέατρο Ιωαννίνων τη Δευτέρα στις 06/06/2011, 20:30.
Στο Υπαίθριο Θέατρο Μονοδενδρίου την Τετάρτη στις 08/06/2011, 20:00.
Στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κόνιτσας την Τρίτη στις 14/06/2011, 12:00. 
Μας περιμένουν να παρακολουθήσουμε την παράσταση και να στηρίξουμε την προσπάθειά τους.