Μπορείτε να δείτε τη νέα μας προσπάθεια σε ένα καινούριο blog κάνοντας κλικ εδώ

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

"Αναζητώντας την Ιερή Φηγό"

Την Κυριακή, 5 Ιουνίου 2011, στο αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων «Διώνη», η παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού «Αναζητώντας την Ιερή Φηγό - Περιήγηση στα ίχνη της Αρχαίας Δωδώνης». Η παρουσίαση θα γίνει από τον κύριο Θωμά Λώλη, υπεύθυνο του Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ο οποίος επιμελήθηκε το σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος.
Είναι ένας οδηγός για παιδιά με κείμενα και εικόνες που αφορούν στην ιστορία, τα μνημεία και τα ευρήματα της αρχαίας Δωδώνης.
Η Δωδώνη συνδέεται με τη βελανιδιά, το κατεξοχήν δέντρο των Ηπειρωτικών δρυμών, η οποία αποτέλεσε τη βάση της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο και λατρεύτηκε αρχικά ως θεότητα μαζί με τη θεά Γη. Γύρω από τη βελανιδιά της Δωδώνης (ιερή φηγός) αναπτύχθηκε σταδιακά το ιερό της Δωδώνης, η οποία αναδείχτηκε σε θρησκευτικό, πολιτικό-διοικητικό, πολιτιστικό κέντρο με πανελλήνια εμβέλεια.
Μέσα από το πρόγραμμα αυτό αναμένεται συνειρμικά οι μαθητές να αντιληφθούν ότι το δέντρο και κατ’ επέκταση το περιβάλλον είναι ένας ζωντανός οργανισμός και η χρήση του δεν πραγματώνεται ανεξάρτητα από κοινωνικές και οικολογικές παρεμβάσεις. Η επαφή τους με την αρχαία Δωδώνη και το δέντρο-σύμβολο (βελανιδιά) έχει στόχο τη διακήρυξη του οικολογικού μηνύματος της διαρκούς ένωσης του ανθρώπου με τη φύση και του χρέους της προστασίας της μέσα και από την προστασία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.
πηγή:Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας Ν. Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου