Μπορείτε να δείτε τη νέα μας προσπάθεια σε ένα καινούριο blog κάνοντας κλικ εδώ

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΤΡΙΩΔΙΟ



Το Τριώδιο είναι εκκλησιαστικό βιβλίο, το οποίο περιέχει τους ύμνους που ψάλλονται από την Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου(αρχή Αποκριάς) έως το μεγάλο Σάββατο.
Οι περισσότεροι έχουμε συνηθίσει να λέμε τριώδιο τις τρεις εβδομάδες της αποκριάς και να θεωρούμε τις μέρες αυτές μέρες διασκεδάσης ,μεταμφιέσεων και ξεφαντώματος, ενώ στην πραγματικότητα είναι περίοδος προετοιμασίας του ανθρώπου για την μεγάλη νηστεία που ακολουθεί, τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή.
Όταν λέμε άνοιξε το τριώδιο,εννοούμε άρχισαν οι Αποκριές.
Αποκριά σημαίνει "αποχή από κρέας". Αρχίζει δηλαδή η προετοιμασία για την αποφυγή της κρεατοφαγίας.
Η ελληνική αποκριά έχει τις ρίζες της στις αρχαίες διονυσιακές τελετές.Σε όλες τις περιοχές της Ελλαδας οι ανθρωποι μεταμφιέζονται και διασκεδάζουν με πολλά παραδοσιακά έθιμα της Αποκριάς.
Εσείς ποιο έθιμο του τόπου σας ξεχωρίζετε; Ξέρετε έθιμα από άλλη περιοχή της πατρίδας μας;

Καλές Απόκριες σε όλους σας!

8 σχόλια:

  1. Το αγαπημένο μου έθιμο είναι η αποκριάτικη παρέλαση που γίνεται κάθε χρόνο στην Κατσικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι απόκριες ειναι η ποιο όμορφη γιορτή στην Ελλάδα
    το πιο ομόρφο απο ολα αυτα ειναι οταν κάνουμε παρέλαση οταν ντυνόμαστε και βγαίνουμε στη πόλη, βάζουμε μουσική και αρχίζουμε να χορεύουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το αγαπημένο μου έθιμο είναι η αποκριάτικη φωτιά που πάμε εκεί μετά την αποκριάτικη παρέλαση.Εκεί στο κέντρο της πλατίας μας ανάβουμε φωτιά ,βάζουμε παραδοσιακούς χωρούς και όποιος θέλει χορεύει,ψήνουμε διάφορα πράγματα,έχουμε φασολάδα,χαλβά και πολά άλλα.Εμείς τα παίδια πηγαίνουμε εκεί με τις στολές μας και παίζουμε διάφορα παιχνίδια.Ποιο μετά οι μεγάλοι ρίχνουν πυροτεχνίματα με διαφορετικά χρώματα που από ψηλά και φάινοντε πολοί όμορφα.Το δικό μας έθιμο στο χωριο έτσι το γιορτάζουμε.

    ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το δικό μου έθιμο είναι η αποκριάτικη παρέλαση που γίνεται κάθε χρόνο στην Κατσικά.Εκεί ντυνόμαστε με αστίες και όμορφες στολές ,εκεί παρελάζουν πόλα χωριά αλλά δεν φοράνε όλα τα παιδιά τις είδιες στολες το κάθε χωριό έχει τις του.Ο κόσμος είναι χαρούμενος βλέποντας τα μεγάλα άρματα και τα παιδιά που παρελάζουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tο αγαπημένο μου έθιμο είναι η ανάσταση το πάσχα που παμέ στην εκκλησία με την λαμπάδα που μας φέρνει η νονά ή ο νονός μας .Μου αρέσει και που το πάσχα ψήνουμε το αρνί και τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αβγά και λέμε ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΙ ΑΛΙΘΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ!!!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στο δικό μου χωριό, κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, γίνεται αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου. Δυο άντρες ντύνονται "νύφη" και "γαμπρός" και μαζί με όλους τους "συμπεθέρους" συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού, όπου μέσα σε πολλά ευτράπελα τελείται το "μυστήριο" του γάμου. Στο τέλος όλοι χορεύουν το γαϊτανάκι και συνεχίζουν το γλέντι μέχρι όσο αντέξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το έθιμο του χωριού μας είναι να πηγαινουμε στην πλατεία του χωριού μας και ανάβουμε μια μεγάλη φωτιά και φέρνουμε αναψυκτικά και φαγητά. Όλοι ντυνόμαστε με αποκριάτικα ρούχα σκάμε σπιρτάδες και γουρούνες και περνάμε μια ωραία βραδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απλά ήθελα να αναγνωρίσω πόσο απολαμβάνω αυτό το δείχνουν ως ένα podcast και πόσο μεγάλη είναι αυτό το επεισόδιο ήταν ιδιαίτερα. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή