Μπορείτε να δείτε τη νέα μας προσπάθεια σε ένα καινούριο blog κάνοντας κλικ εδώ

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Το πρωταπριλιάτικο ψέμα


Το πρωταπριλιάτικο ψέμα, έχει τις ρίζες του στον 15ο αιώνα. Επικράτησε ως τις μέρες μας και έχει γίνει πλέον έθιμο. Το πρωταπριλιάτικο ψέμα ξεκίνησε αρχικά από την Γαλλία, στην οποία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η πρώτη του Απρίλη είχε καθιερωθεί ως πρωτοχρονιά. Έτσι, ενώ όλη η άλλη Ευρώπη την πρωτοχρονιά τη γιόρταζε την 1 Ιανουαρίου, οι Γάλλοι, ήταν οι μοναδικοί που ξεχώριζαν, και τη γιόρταζαν την 1 Απρίλη. Όταν το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος θ' αποφάσιζε να το αλλάξει, καθιερώνοντας ως πρώτη του έτους την 1 Ιανουαρίου, συνάντησε έντονες αντιδράσεις από ορισμένους ένθερμους οπαδούς του εθίμου, οι οποίοι επέμεναν σε πείσμα όλων των άλλων να γιορτάζουν σαν πρωτοχρονιά την Πρωταπριλιά. Οι άλλοι που δέχτηκαν την αλλαγή πείραζαν τους «παραδοσιακούς» με κάλπικα πρωτοχρονιάτικα δώρα και πιπεράτα ψέματα.
Έτσι κάθε πρωταπριλιά έχουμε το έθιμο να λέμε ψέματα......

Μια γλυκιά συντροφιά


Στο σπίτι μου έχω ένα γλυκό ζωάκι που το αγαπάω πάρα πολύ. Είναι σκύλος ,το λένε Λίζα και το βλέπετε στη φωτογραφία.Παίζουμε συνέχεια μαζί.Το κυνηγάω με κυνηγάει, με δαγκώνει, ανεβαίνει επάνω μου. Διασκεδάζουμε πολύ μαζί.
Μια μέρα, καθώς πηγαίναμε βόλτα, όρμηξε στις ρόδες ενός αυτοκινήτου για να το κυνηγήσει.. Έκλεισα τα μάτια μου γιατί τρόμαξα πολύ.Νόμισα ότι τη χτύπησε το αυτοκίνητο.  Όταν τα άνοιξα, είδα τη Λίζα να είναι μια χαρά. Με κοιτούσε με τα όμορφα ματάκια της και κουνούσε την ουρά της. Άρχισα να γελάω και της είπα << μην τυχόν και το ξανακάνεις Λίζα >>.Αυτή η μέρα θα μου μείνει αξέχαστη.
Πιστεύω πως με αγαπάει η Λίζα. Το σίγουρο είναι ότι την αγαπάω εγώ. Είναι η καλύτερη συντροφιά μου.

Άννα Ε΄Τάξη

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Το μοναστήρι της Αγίας Θεοδώρας


Αυτό το μοναστήρι βρίσκεται κοντά στο χωριό Βάστα της Μεγαλούπολης .Είναι πιθανόν κτίσμα του 12ου αιώνα.Η παράδοση αναφέρει πως το θαύμα της φύσης έχει σχέση με το μαρτύριο της Αγίας.
Ποιο όμως είναι το θαύμα της φύσης; Ένα μικρό εκκλησάκι που το αγκαλιάζουν δεκαεπτά δέντρα.Τα κλαδιά τους ξεφυτρώνουν από τη σκεπή, ενώ οι ρίζες τους, που δεν φαίνονται ,περνούν μέσα από τους τοίχους του για να καταλήξουν στο έδαφος .
Είναι βέβαιο πως,αν παρέμβει ανθρώπινος παράγοντας για να κόψει τα δέντρα ή να βελτιώσει κάτι στο εκκλησάκι, το κτίσμα θα καταστραφεί.
Το άφθονο νερό που τρέχει στο ποταμάκι από την εκκλησία ποτίζει τα δέντρα και τα δύο μαζί ποτάμι και δέντρα είναι ευχή της Αγίας Θεοδώρας, που όπως λέγεται παρακάλεσε στην προσευχή της λίγο πριν μαρτυρήσει ''τα μαλλιά μου να γίνουν δέντρα και το αίμα μου ποτάμι για να ποτίζει τα δέντρα''.

ΕΝΑΣ ΑΛΥΤΟΣ ΓΡΙΦΟΣ

Συγγραφέας:ΕΝΙΝΤ ΜΠΛΑΥΤΟΝ
Εικονογράφος:ΛΗΔΑ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣΗ
Εκδότης:ΜΙΝΩΑΣ

Μια φορά και έναν καιρό ήταν εφτά παιδιά και είχαν μια ομάδα που την ονόμαζαν οι μυστικοί εφτά.Aυτή η ομάδα ό,τι γινόταν στο χωριό τα εξερευνούσε όλα.Μια μέρα η ομάδα είχε πάει σε ένα πανηγύρι που γινόταν εκεί κοντά στο χωριό.Eκείνο το βράδυ είχαν πάει κάποιοι ληστές στο μέρος που έκαναν συσκέψεις και το διέλυσαν. Μόλις το είδαν οι μυστικοί εφτά πήγαν στις φίλες που είχαν, τη Σούζι και την Μπίνκη, για να δουν αν το έκαναν αυτές επειδή είχαν τσακωθεί .Mετά πήγαν και στον φίλο τους τον γέρο-Ματ αλλά και οι τρεις είπαν όχι. Την άλλη μέρα γινόταν μια εκδήλωση στο χωριό και οι μυστικοί εφτά δεν πήγαν ,για να δούνε αν θα ξαναπάνε οι ληστές .Oι ληστές ξαναπήγαν και φάνηκε ότι ήταν η Σούζι και η Μπίνκη.Οι μυστικοί εφτά τις απέλυσαν και μέσα στην ομάδα έβαλαν τον αδερφό του γέρο-Ματ τον γέρο-Τάκη.

Σχόλιο :Εμένα μου άρεσε πολύ αυτό το βιβλίο επειδή τα παιδιά τα εξερευνούσαν όλα και δεν άφηναν τίποτα χωρίς να το ψάξουν.

"Πρέπει να κοιτώ χαμηλά, για να φτάσω ψηλά" Ιακωβος Καμπανέλης


ΛΑΕ, ΜΗ ΣΦΙΞΕΙΣ ΑΛΛΟ ΤΟ ΖΩΝΑΡΙ

Μεγάλα νέα φέρνω από κει πάνω
περίμενε μια στάλα ν' ανασάνω
και να σκεφτώ αν πρέπει να γελάσω,
να κλάψω, να φωνάξω, ή να σωπάσω.
Οι βασιλιάδες φύγανε και πάνε
και στο λιμάνι τώρα, κάτω στο γιαλό,
οι σύμμαχοι τους στέλνουν στο καλό.
Καθώς τα μαγειρέψαν και τα φτιάξαν
από ξαρχής το λάκκο τους εσκάψαν
κι από κοντά οι μεγάλοι μας προστάτες,
αγάλι-αγάλι εγίναν νεκροθάφτες
και ποιός πληρώνει πάλι τα σπασμένα
και πώς να ξαναρχίσω πάλι απ' την αρχή
κι ας ήξερα τουλάχιστον γιατί.


Το ριζικό μου ακόμα τι μου γράφει
το μελετάνε τρεις μηχανορράφοι.
Θα μας το πουν γραφιάδες και παπάδες
με τούμπανα, παράτες και γιορτάδες.
Το σύνταγμα βαστούν χωροφυλάκοι
και στο παλάτι μέσα οι παλατιανοί
προσμένουν κάτι νέο να φανεί.
Στολίστηκαν οι ξένοι τραπεζίτες,
ξυρίστηκαν οι Έλληνες μεσίτες.
Εφτά ο τόκος πέντε το φτιασίδι,
σαράντα με το λάδι και το ξύδι
κι αυτός που πίστευε και καρτερούσε,
βουβός φαρμακωμένος στέκει και θωρεί
τη λευτεριά που βγαίνει στο σφυρί.


Λαέ, μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι,
μην έχεις πια την πείνα για καμάρι.
Οι αγώνες που ’χεις κάνει δεν φελάνε
το αίμα το χυμένο, αν δεν ξοφλάνε.
Λαέ, μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι,
η πείνα το καμάρι είναι του κιοτή,
του σκλάβου που του μέλλει να θαφτεί.


Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης σε ηλικία 89 ετών, αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη συλλογή από θεατρικά κείμενα αλλά και ιστορικής σημασίας βιωματικά έργα όπως το «Μαουτχάουζεν».

"Άλλοι θα μιλήσουν για τη μεγάλη του αξία και την ανυπολόγιστη προσφορά του στην Τέχνη και ειδικά στο θέατρο. Εγώ θρηνώ τον φίλο, τον συνεργάτη και τον άνθρωπο, που ομόρφυνε με τα έργα του τη ζωή μας", δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης για την απώλεια του Ιάκωβου Καμπανέλλη.



Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Μολυβοθήκες


Στο ολοήμερο μας αρέσουν πολύ οι κατασκευές. Δυστυχώς φέτος δεν έχουμε ειδικότητα εικαστικών. Όταν βρίσκουμε λίγο χρόνο, φτιάχνουμε και κάτι. Με τους μικρούς του ολοημέρου τελειώσαμε χτες τις μολυβοθήκες μας.
Σας αρέσουν; Φτιάξτε και εσείς τις δικές σας. Μπορείτε να μπείτε στη σελίδα, από όπου πήραμε την ιδέα, και να βρείτε  πατρόν ή να αφήσετε τη φαντασία σας να καλπάσει.   http://jacirinha.blogspot.com/
Καλή επιτυχία στις δημιουργίες σας!

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Το κλίμα είναι στο χέρι μας

Στις μέρες μας η  εξεύρεση και χρήση ενέργειας αναδεικνύεται ως το μεγαλύτερο οικονομικό  και περιβαλλοντικό πρόβλημα του πλανήτη. Χώρες που δεν έχουν αυτάρκεια σε ενέργεια είναι καταδικασμένες σε υποανάπτυξη και φτώχια. Οι πόλεμοι γίνονται με βασική αιτία τον έλεγχο των πηγών ενέργειας.
Τα συμβατικά καύσιμα από τη μια (πετρέλαιο, γαιάνθρακες) παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, ένα θερμοκηπιακό αέριο που ευθύνεται για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και την αλλαγή κλίματος. Ξηρασία, πλημμύρες, προσφυγιά κάποιες από τις συνέπειες. Από την άλλη μερά η χρήση πυρηνικής ενέργειας, αυτής της τόσο σκληρής μορφής, καθίσταται  για την ανθρωπότητα τεράστια απειλή. Ακούμε στις ειδήσεις τι γίνεται στην Ιαπωνία με τους πυρηνικους αντιδραστήρες. 
Πολλά μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την ενέργεια που χρησιμοποιούμε. Να σβήνουμε τα φώτα όταν δεν χρειάζονται, να βγάζουμε τις συσκευές εκτός λειτουργίας και να μην τις αφήνουμε σε αναμονή, να χρησιμοποιούμε ενέργεια από ήπιες - ανανεώσιμες πηγές (ήλιος, νερό, αέρας). Να περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας με το αυτοκίνητο, να πηγαίνουμε καμιά φορά με τα πόδια ή με το ποδήλατο στη δουλειά μας, αν είναι αρκετά κοντά. Πολλά μπορούμε να κάνουμε, αρκεί να έχουμε τη διάθεση να χαλάσουμε έστω και λίγο την καλοπέρασή μας και να αλλάξουμε τις μέχρι τώρα συνήθειες που είναι καταστροφικές για το περιβάλλον και στέφονται τελικά και εναντίον μας. 
Μπορούμε να επισκεφτούμε τη σελίδα του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (wwf), να ενημερωθούμε και να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε κι εμείς στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Η σελίδα έχει και ενδιαφέροντα παιχνίδια. Για να παίξετε πατήστε πάνω στην εικόνα.

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Αν θα μπορούσα, τον κόσμο θα άλλαζα...


Το Γραφείο  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Ιωαννίνων, εξασφαλίζοντας την έγκριση του Προγράμματος του Ο.Η.Ε. για το Περιβάλλον, δημοσίευσε πέρυσι, βραβευμένα έργα παιδιών από διάφορες περιοχές του πλανήτη, με θέματα που άπτονται τα σύγχρονα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Τη σειρά αυτή των posters συνοδεύει ένας εκπαιδευτικός φάκελος με εικόνες, κείμενα και προτάσεις για συνοδευτικές δραστηριότητες, τον οποίο επιμελήθηκε ο υπεύθυνος Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Ν. Ιωαννίνων, κ. Θωμάς Λώλης.
Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που εκφράζονται τα παιδιά μέσα από τη ζωγραφική τους.
Θαυμάστε μερικά από τα έργα τους, καθώς και τα κείμενα που τα συνοδεύουν. Το πρώτο έργο είναι της Ευδοκίας ( Ελληνίδα μαθήτρια, ηλικίας 9 ετών).
Τα παιδιά επιθυμούν και εμείς επιβάλλεται να τους παραδώσουμε έναν καθαρό πλανήτη.

(Κάνε κλικ στην εικόνα και στη συνέχεια zoom για να τα δεις σε μεγέθυνση)

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Η ώρα της Γης


Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα συμμετέχει στην παγκόσμια εκστρατεία του WWF ενάντια στην κλιματική αλλαγή που έχει χαρακτηριστεί ως «το μεγαλύτερο συμμετοχικό γεγονός στον πλανήτη».

Κάθε χρόνο η Ώρα της Γης λαμβάνει και έναν ξεχωριστό χαρακτήρα. Το 2009, όπου οι Έλληνες συμμετείχαν με πρωτοφανή ενθουσιασμό, η εκστρατεία εστίασε τη δυναμική της στην Κοπεγχάγη. Ένα χρόνο αργότερα και μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα της Δανίας, η Ώρα της Γης ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι όταν χάνεται μια μάχη δεν χάνεται και ο πόλεμος.
Φέτος, η Ώρα της Γης 2011 ξεπερνάει τον ίδιο της τον εαυτό! Μας θέτει απλά ερωτήματα για το τι πραγματικά κάνουμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μετά από την μια συμβολική ώρα στο σκοτάδι.
Χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ; Επιλέγουμε το ποδήλατο, ή ακόμα και τα…πόδια μας για τις μετακινήσεις μας;

Μετά από τρία χρόνια όλο και πιο δυναμικής παγκόσμιας ανταπόκρισης η Ώρα της Γης γίνεται θεσμός και ένας απλός τρόπος να αποδείξουμε ότι πέρα από γεωπολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές διαφορές, παραμένουμε πολίτες ενός κοινού τόπου. Του πλανήτη Γη.

Φέτος λοιπόν, το Σάββατο, 26 Μαρτίου, στις 8:30 το βράδυ, ξεπεράστε τη μία ώρα.
Ξεπεράστε τον ίδιο σας τον εαυτό!
Η κοινή παγκόσμια αποστολή του WWF είναι:
Να σταματήσει την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος του πλανήτη και να προάγει ένα μέλλον στο οποίο οι άνθρωποι θα ζουν σε αρμονία με την φύση, μέσω:
  • Της προστασίας της βιοποικιλότητας
  • Της προώθησης της βιώσιμης διαχείρισης των ανανεώσιμων φυσικών πόρων
  • Της μείωσης της ρύπανσης και της άσκοπης κατανάλωσης
  •  
Aναδημοσίευση από: http://www.wwf.gr

      Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

      24η Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης


      Κάθε χρόνο η φυματίωση σκοτώνει περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους. Πρόκειται για μία από τις συχνότερες λοιμώδεις νόσους στον κόσμο. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με σταγονίδια, τα οποία εκπέμπουν οι ασθενείς, όταν βήχουν, φτερνίζονται ή ομιλούν. Παρά τα μέσα που διαθέτει σήμερα η ιατρική επιστήμη, η φυματίωση μετά το 1985 παρουσιάζεται απειλητική, είναι παγκόσμια πανδημία που πυροδοτείται και από την έξαρση του AIDS (η φυματίωση είναι η συχνότερη αιτία θανάτου των ατόμων που πάσχουν από AIDS), τη φτώχεια, την έλλειψη των υπηρεσιών υγείας και την εμφάνιση ανθεκτικών στα φάρμακα στελεχών του βακίλου που προκαλεί τη νόσο (ο αριθμός των ασθενών με πολυ-ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση -MDR-TB- αυξάνεται συνεχώς).

      Eιδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η φυματίωση είναι νόσος που παγιδεύει τους ανθρώπους σε φαύλο κύκλο φτώχειας και αρρώστιας. Στις ανεπτυγμένες κοινωνίες, η νόσος παρουσιάζει αύξηση των δεικτών της και πρέπει πλέον να υπάρξει ενεργοποίηση στους τομείς της ενημέρωσης, της πρόληψης και της αντιμετώπισης.
      Η 24η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης». 

      Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

      Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

      Για να μην πούμε το νερό ...νεράκι (Παγκόσμια μέρα νερού)


      Το νερό είναι το βασικότερο στοιχείο ζωής. Σύμφωνα ,όμως με στοιχεία της UNESKO η έλλειψη του πολυτιμότερου φυσικού μας πόρου θα αναχθεί πολύ σύντομα σε μεγάλο γεωπολιτικό θέμα.
      Η κρίση του πόσιμου νερού οφείλεται: α) στη συνεχιζόμενη μείωση της ποσότητας που διατίθεται
      β) στην αύξηση της ζήτησης ως συνέπεια της αύξησης του πληθυσμού
      γ) στην υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, εξαιτίας της ρύπανσης των υδάτινων πόρων
      Είναι φανερό ,ότι η συνεργασία των κυβερνήσεων για τη συνετή του χρήση, είναι απαραίτητη σήμερα περισσότερο από ποτέ. Το ίδιο απαραίτητη είναι και η αναγνώριση του προβλήματος από όλους τους κατοίκους του πλανήτη μας , καθώς και η σωστή διαχειριση του πολύτιμου αυτού αγαθού από τον καθένα μας χωριστά.

      Η Γ΄τάξη του σχολείου μας υλοποιεί στην ευέλικτη ζώνη ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα για το νερό.
      Οι μαθητές της τάξης που παρακολουθούν και το ωράριο του ολοημέρου μας δίνουν μερικές συμβουλές για να μειώσουμε τη σπατάλη του νερού.

      "Όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας δεν πρέπει να αφήνουμε τη βρύση ανοιχτή"
         "Όταν σαπουνίζουμε τα πιάτα , πρέπει να κλείνουμε τη βρύση, να μην τρέχει το νερό άσκοπα." Ειρήνη
      "Είναι καλύτερα να κάνουμε ντουζ και όχι μπάνιο. Όταν βάζουμε σαπούνι να έχουμε κλειστή τη βρύση, για να μη χάνουμε νερό" Διονυσία

      "Πρέπει να προσέχουμε να μην αφήνουμε τη βρύση ανοιχτή αν δεν την χρειαζόμαστε." Λευτέρης

      "Πρέπει να κάνουμε πράγματα που θα ξοδεύουμε λιγότερο νερό. Όταν πλένουμε τα χέρια μας να μην αφήνουμε το νερό να τρέχει, αλλά να ανοίγουμε τη βρύση όταν είμαστε έτοιμοι να ξεπλυθούμε." Νικολέτα

      "Τα εργοστάσια δεν πρέπει να πετάνε τα βρόμικα νερά στα ποτάμια και τις λίμνες γιατί δε θα είναι πια καθαρές" Δήμητρα

      Αυτούς τους τρόπους πρότειναν τα παιδιά της Γ΄τάξης. Εσείς τι άλλο προτείνετε για τον περιορισμό της σπατάλης του νερού; Πώς αλλιώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε νερό;

      Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

      Δάση για τον άνθρωπο

      Το έτος που διανύουμε (2011) έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως
      Παγκόσμιο Έτος για τα Δάση με κεντρικό θέμα: «Δάση για τον Άνθρωπο».

      Δάσος είναι τα δένδρα, οι θάμνοι και οι υπόλοιποι φυτικοί και ζωικοί οργανισμοί που μαζί με το έδαφος και το κλίμα βρίσκονται σε συνεχή επίδραση και εξάρτηση μεταξύ τους. Είναι ένας ανανεώσιμος φυσικός πόρος και σπουδαίος συντελεστή οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης. Μια πολύτιμη πηγή υγείας, αναψυχής, ομορφιάς, ζωής και ένας προστάτης του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής.

      H 21η Μαρτίου έχει ανακηρυχθεί παγκόσμια ημέρα δασοπονίας, για να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος που καλύπτει το 25% της επιφάνειας της Γης, να του κεντρίσει το ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες του, αλλά και για την ανάγκη προστασίας του, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη επιβίωση.
      Μπορείς να μάθεις περισσότερα στη σελίδα: ένα πάντα δεν μπορεί να κάνει τα πάντα

      Ρατσισμός, ξενοφοβία, διακρίσεις

        21 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού. Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

      Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

      Ο ΟΗΕ μας καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας

      Καλό είναι αυτή τη μέρα και κάθε μέρα να μην ξεχνάμε:
      το διαφορετικό δεν απειλεί, αλλά εμπλουτίζει τη ζωή μας.

      Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

      Παγκόσμια ημέρα ποίησης

      Πρώτη ,επίσημη, μέρα της άνοιξης αύριο και ταυτόχρονα παγκόσμια ημέρα ποίησης.
      Τι αντιπροσωπεύει μέσα στη σημερινή  κοινωνία η ποίηση;
       Σύμφωνα με τον Ελύτη, το μόνο χώρο όπου η δύναμη του αριθμού δεν έχει πέραση.
      [...]
      …η τέχνη είναι η μόνη εναπομένουσα πολέμιος της ισχύος που κατήντησε να έχει στους καιρούς μας η ποσοτική αποτίμηση των αξιών


      Ας πλημμυρίσουμε αύριο την αίθουσα του ολοημέρου με τις αξίες των ποιητών μας. Θα ΄θελα  ο καθένας από σας να μας διαβάσει μερικούς στίχους από τον αγαπημένο του ποιητή.
      Εγώ αρχίζω από δω με τους στίχους του Καβάφη (είναι ο αγαπημένος μου)

      Η Άνοιξη


      Η άνοιξη είναι ένα πανηγύρι για όλη τη φύση και έρχονται να τη λαμπρύνουν πιο πολύ οι γιορτές οι μεγάλες του Ελληνισμού και της Χριστιανοσύνης. Ο Ευαγγελισμός , η εθνική μας γιορτή με τον πανηγυρισμό της Αναστάσεως του γένους μας ύστερα από τετρακόσια τόσων χρόνων βαριά σκλαβιά.Και άλλες ακόμη γιορτές της Φύσης ,όπως η γιορτή της Πρωτομαγιάς.

      Μια τέτοια εποχή όπως είναι η άνοιξη ,υπάρχει ακόμη στα χωριά ένα παλιό και ωραίο έθιμο να την υποδέχονται τα παιδιά από την παραμονή της ακόμη με κουδούνια και τραγούδια.Παλιό έθιμο γιατί οι αρχαίοι τις τελευταίες τρεις μέρες του Φεβρουαρίου γιόρταζαν τα ανθεστήρια ,γιορτή του Διονύσου.Επίσης τον μήνα Ανθεστηρίωνα (από τα μέσα του Φεβρουαρίου ως τα μέσα του Μαρτίου κρατούσε ο μήνας εκείνος)γιόρταζαν τα μικρά Ελευσίνια Μυστήρια,γιορτή της Δήμητρας ,θεάς της γεωργίας ,και της κόρης της Περσεφόνης .
      Τόσο όμορφη εποχή η άνοιξη !
      Μα το προνόμιο να χαίρονται τη Φύση και τις ομορφιές της άνοιξης έχουν μόνο οι κάτοικοι των χωριών και της υπαίθρου ,που ζουν μέσα στη Φύση .Στις πόλεις με τους θορύβους ,τους στενούς και ασφαλτοστρωμένους δρόμους,με τις πολυκατοικίες και τα μέγαρα και με λίγο πράσινο στα πάρκα ,δεν καταλαβαίνει κανείς τις ομορφιές της άνοιξης και ούτε μπορεί να τις χαρεί.
      Κι όμως είναι τόσο όμορφη η άνοιξη! Πώς ύστερα να μην την ευλογεί κανείς και να μην την προσμένει με λαχτάρα; Γι' αυτό χιλιάδες τραγούδια έχουν γράψει για την ομορφιά και τις χαρές της δικοί μας και ξένοι ποιητές και πολλούς ζωγραφικούς πίνακες της αφιέρωσαν εκατοντάδες ζωγράφοι. Γιατί αληθινά η άνοιξη είναι του χρόνου η ωραιότερη και πιο γλυκιά εποχή.

      Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

      Έχει πανσέληνο απόψε κι είναι ωραία...


      Την πιο μεγάλη και λαμπερή πανσέληνο των τελευταίων 18 χρόνων θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σήμερα οι ρομαντικοί, οι φωτογράφοι και φυσικά οι αστρονόμοι καθώς το φεγγάρι θα βρεθεί πιο κοντά στη Γη από κάθε άλλη φορά μετά την 8η Μαρτίου του 1993, σε απόσταση 356.580 χιλιομέτρων.
       Η Σελήνη σήμερα το βράδυ μπορεί να φαίνεται μέχρι 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια κοινή πανσέληνο.
      Το  φαινόμενο αυτό δηλαδή το σημείο της κοντινότερης προσέγγισης Γης - Σελήνης ονομάζεται περίγειο (κοντά στην πανσέληνο), ενώ το πιο μακρινό σημείο της Σελήνης από τη Γη ονομάζεται απόγειο και τότε το φεγγάρι βρίσκεται σε απόσταση από τον πλανήτη μας περίπου 406.500 χλμ.

      Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η Σελήνη δεν περιφέρεται σε κυκλική αλλά σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη, γι' αυτό η απόστασή της από τον πλανήτη μας αυξομειώνεται.
      Σήμερα λοιπόν το φεγγάρι θα φαίνεται πελώριο κυρίως όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα του οπτικού πεδίου του παρατηρητή.
      Η πανσέληνος θα είναι εντυπωσιακή. Αν ο ουρανός δεν έχει σύννεφα, βγείτε να την απολαύσετε μετά τις 9:30 το βράδυ.

      Αναδημοσίευση από: http://www.enet.gr

      Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

      Μια νυφούλα ανθισμένη




      Η αμυγδαλιά μου αρέσει πάρα πολύ γιατί ανθίζει μες στο χειμώνα και δίνει χρώμα στο γκρίζο τοπίο...

      Η μυθολογία αναφέρει την αμυγδαλιά σαν γυναίκα που έγινε δέντρο περιμένοντας τον άνδρα της.Διαβάστε την ιστορία της αμυγδαλιάς στο βίντεο...

      Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

      Με τη δύναμη του μυαλού

      Διάβασα σε ένα άρθρο στην εφημερίδα  "ΤΑ ΝΕΑ" το Σάββατο 12 Μαρτίου 2011, ότι ο Αργύρης Κουμτζής, ένα παιδί 15 χρονών, είναι τυφλός από όταν γεννήθηκε και ζει στην Θεσσαλονίκη. Ο Αργύρης είναι ένα ιδιαίτερο παιδί, άριστος μαθητής , με πολλές διακρίσεις σε διαγωνισμούς Μαθηματικών και στη Φυσική.
      Δεν τελείωσε όμως εδώ. Μεγάλη λατρεία του  είναι το σκάκι , στην ειδική , τρυπημένη σκακιέρα του έχει μάθει να ψηλαφίζει ανάλογα τα πιόνια του. Οι σκακιστικές διακρίσεις του αναρίθμητες , με κυριότερες τις τρεις παρουσίες του, ως εκπρόσωπο της Ελλάδας , σε σπουδαία διεθνή τουρνουά όπου αντιμετώπιζε επιτυχώς ενήλικες.
      Δεν του αρέσει καθόλου να τεμπελιάζει. Προτιμά να αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο του και στο εξωσχολικό διάβασμα , η Λογοτεχνία τον ευχαριστεί  πολύ.
      Ενάμισι χρόνο τώρα , μαθαίνει και να γρατζουνά-σε κατ' οίκον διδασκαλία-την κιθάρα του. Η μουσική είναι γι' αυτόν μία επιπλέον γλώσσα. Βελτιώνει και τα Αγγλικά του σε φροντιστήριο. Του αρέσει να κάνει κι ορθοπεταλιές , με ειδικό διπλό ποδήλατο ,με βλέποντα συνοδό για οδηγό του. Τον χειμώνα πια , εκδράμει ακόμα και για σκι σε χιονοδρομικά , όπου εκπαιδευτής τον μαθαίνει να στέκεται όρθιος μετά μπατόν  του.
      Σε κάθε περίπτωση , το μέλλον του δεν το έχει σκεφτεί και πολύ. Αυτό που σίγουρα ξέρει, πάντως ,είναι πως θέλει να σπουδάσει, κάτι σχετικό με τη Φυσική.<<Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζω είναι πολλές, αλλά αυτό με κάνει να πεισμώνω, να προσπαθώ ακόμη σκληρότερα>> λέει.  Ο Αργύρης και οι δικοί του ξέρουν να ζουν όπως λένε, απόλυτα φυσιολογικά.
      Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να τον θαυμάζουμε και αν συνεχίσει, έτσι παρόλο που είναι τυφλός, θα του πάνε όλα καλά.

      Οι φίλοι δίνουν ζωή


      Αν έχουμε φίλους έχουμε διπλάσιες πιθανότητες να ζήσουμε περισσότερο. Αντιθέτως η μοναξιά βλάπτει την υγεία τόσο σοβαρά όσο το τσιγάρο, το αλκοόλ και η παχυσαρκία. Μεγάλη έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι ένα από τα πιο σπουδαία «όπλα» μας στον αγώνα για σωματική και ψυχική υγεία είναι οι «δικοί μας άνθρωποι», οι φίλοι και η οικογένεια αναφέρει Το Βήμα (29/7/2010).

      Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Βrigham Υoung της Γιούτα συγκέντρωσαν και ανέλυσαν στοιχεία από 150 προηγούμενες έρευνες που εξέταζαν τις πιθανότητες επιβίωσης σε σχέση με την κοινωνική ζωή του ατόμου, μελετώντας επί επτά χρόνια περισσότερους από 300.000 ανθρώπους σε τέσσερις ηπείρους. Το συμπέρασμα είναι κατηγορηματικό: σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι ωφελούν σημαντικά την υγεία μας και μας κρατούν υγιείς και δυνατούς για περισσότερα χρόνια στη ζωή. «Όταν κάποιος συνδέεται με μια κοινωνική ομάδα, νιώθει ευθύνη για άλλα άτομα. Αυτή η αίσθηση του σκοπού δίνει νόημα στη ζωή... Θεωρούμε τις ανθρώπινες σχέσεις δεδομένες. Είμαστε σαν τα ψάρια που δεν αντιλαμβάνονται ότι ζουν μέσα στο νερό. Είμαστε κοινωνικά όντα, “σχεδιασμένοι” να ζούμε και να εργαζόμαστε σε ομάδες. Οι σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους μάς συντηρούν και επιδρούν άμεσα στην ψυχική και στη σωματική μας υγεία» λέει η επικεφαλής της έρευνας δρ Τζουλιάν Χολτ-Λούνσταντ.
      Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει «ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός κοινωνικών σχέσεων» για καλή υγεία, αλλά οι άνθρωποι ζουν καλύτερα και περισσότερο όταν δεν νιώθουν μόνοι, έχουν τακτικές κοινωνικές επαφές, καλή επικοινωνία με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και κάποιον τον οποίο μπορούν να εμπιστευτούν και στον οποίο μπορούν να βασιστούν σε περίπτωση ανάγκης. 

       
            Αναδημοσίευση από:    http://www.e-paideia.net

      Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

      Μαθητές γίνονται ειρηνοποιοί της σχολικής αυλής

      "Μαθητές του 2ου Γυµνασίου Ασπροπύργου,έγιναν µέλη µιας οµάδας φιλίας που επιλύει συγκρούσεις και προλαµβάνει τη βία µεταξύ των συµµαθητών, πριν χρειαστεί να επέµβουν οι καθηγητές. Πριν από έξι χρόνια, άρχισε να λειτουργεί η οµάδα των διαµεσολαβητών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράµµατος Comenius, σε συνεργασία µε σχολεία του εξωτερικού όπου εφαρµοζόταν ήδη. Σήµερα, το πρόγραµµα αγωγής υγείας έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του, η ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΙΑΣ όµως συνεχίζει τη δράση της.
      Η διαµεσολάβηση γίνεται στη βιβλιοθήκη του σχολείου. Σε δύο αντικρυστά θρανία κάθονται τα παιδιά που έχουν τσακωθεί και οι συµφιλιωτές τους. Στην αίθουσα δεν υπάρχει µεγάλος. Αφού κάθε πλευρά µιλήσει για το περιστατικό, αναζητούν κοινή λύση. Αποφασίζουν να δώσουν τέλος στην παρεξήγηση και υπογράφουν έπειτα µια συµφωνία που πρέπει να τηρήσουν "

      «Εµείς προσεγγίζουµε αλλιώς τα παιδιά. Μαθαίνουµε να τους ακούµε. Και στο τέλος οι χειρότεροι εχθροί γίνονται φίλοι», λέει ένα μέλος της ομάδας φιλίας.

      Τα παραπάνω είναι αποσπάσματα από άρθρο στην εφημερίδα "Τα Νέα". Μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο στη σελίδα http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4622119

      Το 55% των παιδιών στο Δηµοτικό αναφέρουν ότι κάποιος συµµαθητής τους τα έχει κοροϊδέψει ή βρίσει ενώ 37% δηλώνουν ότι έχουν χτυπηθεί από άλλα παιδιά. Λέτε οι ομάδες φιλίας να είναι μια κάποια λύση; Τι λέτε παιδιά; Πώς πρέπει να λύνονται τα προβλήματα βίας στο σχολείο;

      Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

      ΣΕΙΣΜΟΣ 8,9 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

      Τι μπορεί να πει κάποιος μπροστά σ΄αυτό το κακό. Νιώθει τόσο μικρός, τόσο αδύναμος!
      Μπορείτε να δείτε και άλλες φωτογραφίες στη σελίδα: http://www.alfavita.gr/artro.php?id=26062

      ΣΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΟ ΔΑΣΟΣ


       
      Συγγραφέας :  Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου
      Εικονογράφηση: Αθηνά Κουρμπούζου
        Εκδόσεις: Πατάκης

      Σε ένα αλλιώτικο  δάσος, σε ένα  δάσος από τσιμεντένιους κορμούς, μια σύγχρονη δεκαεξάχρονη Κοκκινοσκουφίτσα συναντά έναν από τους πιο φριχτούς λύκους που γέννησε ο 20ός αιώνας, ένα λύκο που ύπουλα προσπαθεί να την εξοντώσει όχι με τα δόντια του τα κοφτερά, μα με τη μύηση στον κόσμο των ναρκωτικών, τον κόσμο του λευκού θανάτου των νέων.
                                                   
      Σχόλια: Εμένα με προβλημάτiσε αυτό το βιβλίο, γιατί μου θύμιζε ότι κάποιος δίνει ναρκωτικά στον άλλον και του λέει ότι είναι καλό γι αυτόν και του λέει να τα δώσει σε άλλα πρόσωπα και έτσι αρχίζει κάποιος να γίνεται θύμα των ναρκωτικών.

      Αναστασία Δ΄τάξη
                                 

      Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

      Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΟΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ


      Μια μαγική εμπειρία ζήσαμε χτες στο ολοήμερο. Μας επισκέφτηκε ο γνωστός εικονογράφος παιδικών βιβλίων ο Χρήστος Δήμος και η αίθουσά μας πλημμύρισε με την ευαισθησία του και την υπέροχη αισθητική του.



      Η εικονογράφηση του Χρήστου Δήμου είναι γνωστή στα παιδιά από το βιβλίο "η γλώσσα μας" της Γ΄Δημοτικού που έχει εικονογραφήσει, αλλά και από  βιβλία που έχουμε διαβάσει στο ολοήμερο.
      Κάποιοι από τους μαθητές γνωρίζουν τον κ. Δήμο αφού κατάγεται από το Κουτσελιό.

      Όλοι όμως πρώτη φορά είχαμε την εμπειρία να μιλήσουμε μαζί του και να μας δείξει τη δουλειά του.  Έφερε μαζί του αυθεντικές μακέτες με έργα του, τις οποίες περιεργαστήκαμε όλοι μας και είδαμε ποιο είναι το τελικό αποτέλεσμα μιας εικονογράφησης πριν πάει στο γραφίστα.
      Τα παιδιά  "βομβάρδισαν" με ερωτήσεις τον κ. Δήμο και εκείνος απάντησε  προσπαθώντας να λύσει όλες τις απορίες μας. Διαβάστε τη συζήτησή μας για να τον γνωρίσετε και σεις.

      Πώς αρχίσατε να εικονογραφείτε;
      Μου άρεσε να ζωγραφίζω πάντα. Κάπου εκεί στη Β΄Λυκείου κατάλαβα ότι αυτό μου αρέσει πολύ και θα΄θελα να το ασκήσω ως επάγγελμα. Διαπίστωσα ότι δε θέλω να κάνω τίποτε άλλο στη ζωή μου.Συνέχεια, μα συνέχεια ζωγραφίζω.

      Μεγαλώσατε σε περιβάλλον που σας το ενέπνεε;
      Δε θα το έλεγα. Δεν είχα καλλιτεχνικά ερεθίσματα από την οικογένειά μου, ούτε από το περιβάλλον του χωριού. Εκείνο που βοήθησε είναι  ότι είχα δημοκρατικούς γονείς που  μου επέτρεπαν να ακολουθώ τα όνειρά μου.

      Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που εικονογραφήσατε;
      Το πρώτο έγχρωμο βιβλίο που ζωγράφισα είναι ''το σπιτάκι με τα βιβλία''.

      Πόσα βιβλία έχετε εικονογραφήσει;
      Πρέπει να΄ναι πάνω από 100.

      Πού ζωγραφίζετε;
       Έχω το δικό μου χώρο όπου έχω τα χαρτιά μου,τα μολύβια μου, τα πινέλα μου, τις μπογιές μου.

      Ποια χρώματα σας αρέσουν;
      Μου αρέσουν τα γήινα χρώματα. Αυτά χρησιμοποιώ περισσότερο στις ζωγραφιές μου.


      Πώς γίνεται η εικονογράφηση ενός βιβλίου;
      Ο συγγραφέας του βιβλίου ή ο εκδοτικός οίκος μου στέλνει το κείμενο και το διαβάζω πολλές φορές. Καθώς το διαβάζω μου έρχονται οι εικόνες στο μυαλό μου και αρχίζω να ζωγραφίζω . Κάνω πολλά προσχέδια πριν καταλήξω στο τελικό αποτέλεσμα που γίνεται σε χαρτί ακουαρέλας . Ετοιμάζω το κάθε δισέλιδο του βιβλίου, το "σαλόνι" όπως το λέμε εμείς, και το στέλνω στο γραφίστα ο οποίος θα συνδέσει το κείμενο με την εικόνα.

      Είναι δύσκολη η δουλειά σας;
      Όχι, για μένα είναι ευχαρίστηση. Μια δυσκολία ίσως είναι να δώσεις χαρακτήρα σε έναν ήρωα. Όταν είναι να σχεδιάσω έναν ήρωα κάθομαι και κουβεντιάζω με τον εαυτό μου. Πώς θέλω τον ήρωα; Πώς τον περιγράφει το κείμενο; Τι συναισθήματα βγάζει; Σιγά σιγά προσθέτω στοιχεία μέχρι να τον αποδώσω σωστά.

      Φαίνεται πολύ δύσκολο.
      Όχι, δεν είναι. Όταν ήμουν παιδί ζωγράφιζα κι εγώ σαν κι εσάς. Μεγαλώνοντας σπούδασα πάνω σ΄αυτό και περνώντας τα χρόνια  εξελίσσομαι συνέχεια. Μην ξεχνάτε πως η φαντασία εκπαιδεύεται και γίνεται συνεχώς καλύτερη. Τώρα πλέον η δικιά μου φαντασία καλπάζει.

                                                          Πόσα χρόνια ζωγραφίζετε;
       Επαγγελματικά, πάνω από 22 χρόνια.

      Τι κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;
       Μου αρέσει πολύ να ταξιδεύω, να αλλάζω συνεχώς παραστάσεις. Όπου κι αν βρίσκομαι παρατηρώ τα πάντα γύρω μου. Παρατηρώ τη φύση αλλά και τους ανθρώπους, Τα πάντα καταγράφονται στη μνήμη μου και τα χρησιμοποιώ όταν τα χρειαστώ στη ζωγραφική μου.

      Σας ευχαριστούμε πολύ!
       Εγώ σας ευχαριστώ πολύ. Και μην ξεχνάτε είναι σημαντικό να κυνηγάτε τα όνειρά σας. Αφού αποφασίσετε να ασχοληθείτε με κάτι, φροντίστε να το μάθετε πολύ καλά. Το σημαντικότερο απ΄ όλα είναι να προσπαθούμε να γίνουμε, όσο το δυνατόν καλύτεροι σ΄αυτό που επιλέξαμε.

      Ο κ.Δήμος πριν μας χαιρετήσει  έδειξε στα παιδιά πόσο εύκολα μπορούν να φτιάξουν ένα σκίτσο και μας υποσχέθηκε ότι θα ρθει  μια μέρα να ζωγραφίσουμε όλοι μαζί . Τον περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία.



      Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

      ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΞΥΛΙΝΗΣ ΞΥΣΤΡΑΣ

       Συγγραφέας: Κώστας Μάγος
      Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά
      Εκδόσεις: Πατάκης

      Ο Τάκης είχε μια μαγική ξύλινη ξύστρα που του είχε χαρίσει ο παππούς του.Αυτή την ξύστρα την ήθελαν όλα τα παιδιά. Κάποια μέρα η ξύστρα χάλασε. Με αυτόν τον τρόπο ειδοποίησε ότι έγινε κάτι κακό στο δάσος.

      Σχόλια: Μου άρεσε πολύ η μαγική ξύστρα και θα ήθελα να υπάρχει πραγματικά και να μας ειδοποιεί όταν παίρνει φωτιά το δάσος.
      Μαριάννα Δ΄τάξη

      Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

      ΑΝΤΙΟ ΑΠΟΚΡΙΑ, ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

      «Όποιος δεν έπαιξε ποτέ του με χαρταετό, δεν κοίταξε όσο χρειάζεται ψηλά. Όποιος δεν ένιωσε την αντίσταση του μεγάλου σπάγκου, δεν εκατάλαβε τη δύναμη του αέρα. Κι όποιος δεν εφώναξε με την ευθύνη και την πρωτοβουλία του παιδιού που βλέπει να κινδυνεύει στο ψηλό μετεώρισμά του ο αετός, δεν ένιωσε τη χαρά του να τα βγάζεις πέρα μόνος σου με τη Φύση»
      .Δημήτριος Λουκάτος
       Αρχικά να δώσω συγχαρητήρια στα παιδιά και τους δασκάλους του πρωινού ωραρίου για την  αποκριάτικη γιορτή που ετοίμασαν την Παρασκευή στο σχολείο μας. Εντυπωσιακή η αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου από τους μαθητές των μικρών τάξεων (ένα έθιμο που συναντάμε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και φυσικά και στην Ήπειρο), διασκεδαστικά τα παιχνίδια των υπόλοιπων παιδιών, ωραία τα σκιάχτρα που κατασκεύασαν ,πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που μας έδωσαν για τη Σαρακοστή. Μπράβο σε όλους!Συγχαρητήρια και στα παιδιά που συμμετείχαν στο καρναβάλι του Κατσικά παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

      Καθαρή Δευτέρα σήμερα και όλοι περιμέναμε την ώρα που θα πετάξουμε τον χαρταετό μας. Δεν ξέρω αν κάποιοι  το καταφέρατε. Μάλλον δεν το επέτρεψε ο άσχημος καιρός. Έτσι τα χάρτινα πουλιά θα μπουν πάλι στις αποθήκες και θα περιμένουν έναν χρόνο για να δοκιμάσουν την τύχη τους στο ουράνιο  ταξίδι τους.  Κι εμείς θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητα μας, προσπαθώντας να ετοιμάσουμε την ψυχή μας, καθόλη τη διάρκεια της Σαρακοστής, για τις ιερές μέρες που την ακολουθούν.
      Η τέχνη νομίζω βοηθά στην ψυχική ανάταση,έτσι ας απολαύσουμε τους πίνακες του Σ. Βασιλείου και τη μουσική του Μ. Θεοδωράκη.
      χαρταετοί

      Καλή Σαρακοστή σε όλους!

      Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

      Η ΛΑΓΑΝΑ

      Η λαγάνα, είναι ένα επίπεδο ψωμί,ελλειψοειδούς μορφής που παρασκευάζεται χωρίς προζύμι, αν και οι φούρνοι σήμερα χρησιμοποιούν μαγιά στην προετοιμασία του.

      Η Σταυρούλα,μαθήτρια της Β΄τάξης, επισκέφτηκε το φούρνο της γειτονιάς της και ρώτησε πώς γίνεται μια λαγάνα.Δείτε παρακάτω τη συνέντευξη και φτιάξτε τη δική σας λαγάνα. Εμείς ,αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε κάποια τεχνικά προβλήματα, θα προσπαθήσουμε να τη φτιάξουμε στο ολοήμερο.


      Ερώτηση:   Πότε  κάνουμε  λαγάνες;
      Απάντηση Λαγάνες φτιάχνουμε την Καθαρά  Δευτέρα.
      Ερώτηση:  Πώς  φτιάχνεται η  λαγάνα;
      Απάντηση:  Χρειαζόμαστε  αλάτι, αλεύρι, προζύμι, νερό και  σουσάμι.  Aνακατεύουμε τα υλικά και τα ζυμώνουμε. Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει και είναι έτοιμη για ψήσιμο.
      Ερώτηση: Πόση  ώρα  θέλει  ψήσιμο;
      Απάντηση Θέλει 40λ. ψήσιμο.
      Ερώτηση: Πώς  δίνετε το  σχήμα της  λαγάνας;
      Απάντηση:   Έχουμε ένα  ειδικό  πλάστη  που την  πατάμε,  την  ανοίγουμε, κάνουμε τρύπες ,την βρέχουμε και ρίχνουμε σουσάμι.
       Τα υλικά για μία λαγάνα είναι:
      μισό κιλό αλεύρι
      1,5 κούπα νερό
      1κ.γ. μαγιά
      1κ.γ.αλάτι
      σουσάμι
      Καλή επιτυχία!

      Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

      ΜΑΣΚΕΣ



      Διακοσμητικές μάσκες φτιάξαμε σήμερα στο ολοήμερο και διασκεδάσαμε πάρα πολύ.
      Χρειαστήκαμε νερό, καλλιτεχνικό γύψο και καλούπια. Ανακατέψαμε το νερό με το γύψο σε αναλογία 1:3 και κάναμε ένα παχύρευστο χυλό, τον οποίο ρίξαμε στα καλούπια.

      Περιμέναμε να στερεοποιηθούν οι μάσκες μας και στη συνέχεια τις βάψαμε.
      Σας αρέσουν;


      Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

      ΜΠΑΜΠΑ ΜΑΡΤΑ

      Μαρτενίτσι, μας είπε η Μαίρη, λέγεται στην πατρίδα της, τη Βουλγαρία, το  δικό μας μαρτίτσι ,το δίχρωμο σκοινάκι που βάζουμε στο χέρι μας την παραμονή της 1ης Μαρτίου.
      Η Μαίρη και η Μπιλιάννα ζουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα και δε θυμούνται πολλά από το έθιμο. Μας υποσχέθηκαν όμως ότι θα μας φτιάξουν τα μικρά κουκλάκια που έφτιαχναν στην Βουλγαρία κάθε χρόνο τη Μπάμπα Μάρτα όπως λένε αυτή τη γιορτή.
      Διαβάστε παρακάτω περισσότερες πληροφορίες για το έθιμο στη γειτονική χώρα, όπως τις βρήκαμε στην ιστοσελίδα
      http://www.infokids.gr
      ''Αν βρεθείτε στη Βουλγαρία 1η του Μάρτη, θα δείτε όλο τον κόσμο να περπατάει έχοντας είτε στον καρπό τους είτε στο πέτο τους κόκκινες και άσπρες κλωστούλες δεμένες μαζί (μαρτενίτσι / μαρτενίτσες).
      Η παράδοση αυτή χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σύμφωνα με μια παράδοση, με την αρχή της άνοιξης ξεκίναγαν και οι πολεμικές συρράξεις… Οι άντρες, λοιπόν, όταν έφευγαν από το σπίτι έδιναν στις γυναίκες τους τις μαρτενίτσες, από τις οποίες το κόκκινο χρώμα συμβόλιζε το αίμα των πολεμιστών που δεν έπρεπε να χυθεί, ενώ το άσπρο συμβόλιζε το πρόσωπο των γυναικών που περίμεναν με αγωνία τον άντρα τους να γυρίσει ζωντανός πίσω…
      Πολλές φορές οι μαρτενίτσες μοιάζουν σαν μάλλινα κουκλάκια… Τα κουκλάκια αυτά είναι ο Πίζο και η Πέντα.
      Η παράδοση θέλει τον Μάρτη να είναι μια δύστροπη γιαγιά, η οποία αλλάζει τη διάθεσή της συνέχεια. Αλλά έτσι δεν είναι ο Μάρτης; Άνοιξη και χειμώνας μαζί… Κρύο (άσπρο) και ζέστη (κόκκινο).
      Πολλές φορές οι μαρτενίτσες συνδυάζονται με σκόρδα, τρίχες ανθρώπων ή ζώων, δαχτυλίδια και άλλα αντικείμενα, γίνονται, λοιπόν, κάτι σαν φυλακτά ενάντια στο κακό.
      Τις φορούν πάνω τους μέχρι τις 21η Μαρτίου ή μέχρι να δουν πελαργό… Τότε τις δένουν σε ένα δέντρο το οποίο μπορεί να ανθίσει. Αν βρεθείτε στη Βουλγαρία, θα δείτε πάρα πολλά δέντρα γεμάτα με αυτές τις κλωστούλες.''